fbpx
Moje portal

Razem

możemy więcej

O dorobku Banku Żywności

Banku Żywności w Koninie podsumował działalność w latach 2013-2016. W tym okresie wzrósł tonaż przekazywanej żywności (rekord w 2015 r. – ponad 3700 ton o wartości ok. 7,1 mln zł). Oprócz tradycyjnych akcji jak Pogotowie Św. Mikołaja czyli paczki dla dzieci, „Dzielmy się Tym Co Mamy”, akcji zbiórek w sklepach pn. „Podziel się Posiłkiem” i w szkołach – „Przedświąteczna Zbiórka Żywności", Bank realizował europejski program PEAD, a następnie Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (FEAD). Pojawiły się także nowe działania jak pomoc dla sadowników przez zagospodarowanie jabłek i innych owoców a także warzyw (efekt embargo).

Bank zorganizował 140 warsztatów kulinarnych, obchodził Światowe Dni Żywności, uczestniczył w akcji „Nie marnuję”, organizował także konkursy i warsztaty dla dzieci i młodzieży. Współpracował z 8 tysiącami wolontariuszy, kilkudziesięcioma organizacjami i gminami. W 2016 r. obchodzono 20-lecie organizacji. Do końca 2016 r. BŻ rozprowadził ponad 23 mln kg żywności o wartości ponad 64 mln zł.
Podziękowania dla wszystkim osób oraz instytucji współpracującym z Bankiem Żywności w Koninie przekazał prezes Ireneusz Niewiarowski. Na zdjęciu zajęcia warsztatowe w ramach programu FEAD.

Kategoria: